Venim în întâmpinarea voastră cu informațiile de mai jos, care să vă ajute să găsiți mult mai ușor vopselele potrivite pentru modelele pe care le construiți, economisind astfel timpul adeseori lung necesar documentării și găsirii nuanțelor potrivite în concordanță cu acuratețea istorică.

Informațiile pe care le găsiți aici sunt în concordanță cu filozofia Ammo și au la bază referințele pe baza cărora s-a produs întreaga bază de materiale utilizate la vopsirea și weathering-ul modelelor.

Materiale folosite pentru:

După unii autori, culorile utilizate de nemți pentru camuflajele vehiculelor în Cel De-al Doilea Război Mondial, nu au fost aceleași pe tot parcursul războiului. Alții spun că variațiile de culoare de fapt se datorează unor factori ca modul diferit de aplicare , respectiv aplicarea vopselelor din fabrică și vopsirea pe câmpul de luptă, știut fiind că în special spre finalul războiului, din criză de timp, blindatele părăseau fabricile vopsite doar într-o culoare, sau mai rău doar grunduite, urmând (sau nu) ca echipajele să se ocupe de camuflaje ”în timpul liber”. Sau alții care spun că diferențele de culoare se datorează luminii, intemperiilor sau altor factori de acest gen, identificarea exactă a culorilor atât din imaginile alb-negru cât și din puținele imagini color fiind destul de dificilă. Documentațiile tehnice iar nu sunt de foarte mare ajutor pentru că s-a întâmplat nu o dată ca o culoare să se schimbe de mai multe ori, păstrând însă același cod.

Probabil că aceste teorii sunt mai puțin importante, cert este că există diferențe între nuanțele aplicate în ’43 de exemplu și cele de la sfârșitul lui ’44 – ’45. Ca istorici probabil că ar conta (deși nu știm să fi ajuns istoricii la vreun acord în sensul ăsta, părerile rămânând împărțite). Ca modelisti în schimb e suficient să știm că nuanțele culorilor erau diferite. 

 

Dacă verdele standard pentru blindatele germane în perioada 1939-1944 se consideră a fi RAL6003 OLIVEGRUN, pentru perioada de sfârșit a războiului mai aproape de culorile reale pare a fi RAL6011 RESEDAGRUN , din care Ammo pune la dispoziție două nuanțe A.MIG-003 RAL6011 RESEDAGRUN și A.MIG-004 RAL6011 RESEDAGRUN B (o nuanță cu ceva mai închisă).

Numele de RESEDA vine de la o plantă Reseda Odorata, a cărei frunze sunt de culoarea respectivă.

 

RAL8017 SCHOKOBRAUN (A.MIG-015) înlocuiește culoarea standard RAL8012 RED BRAUN , pentru perioada sfârșitului războiului (sfârșitul anului 1944 – 1945).

 

Dunkelgelb-ul (Dark yellow) este în traducere liberă un galben închis (cu o nuanță verzuie de fapt). Această culoare s-a schimbat de cel puțin trei ori de-a lungul războiului, dar rămânând cu același cod de culoare (culmea!) și anume RAL 7028. 

Dunkelgelb – versiunea 1 –  folosit încă dinaintea războiului pe utilajele agricole, a fost modificat în martie 1943 (versiunea mid-war) , după care din nou modificat în octombrie 1944.

Cele două imagini de mai jos sunt vehiculate cel mai des în sprijinul teoriilor ce susțin că începând cu toamna lui 1944 culorile camuflajelor s-au schimbat.

Vopselele AMMO

Trecând de la istorie la modelism, Ammo ne oferă pentru camuflajele germane de sfârșit de război (’44-’45) 5 culori, din care două variante de verde și două de galben, foarte subtil diferite , așa cum se vede mai jos. 

Pentru cei care doresc să cumpere la set există varianta de mai jos

1944-1945 GERMAN STANDARD COLORS

39 lei

PRODUCATOR: Ammo by Mig Jimenez
DISTRIBUITOR Romania: HGD

SKU: A.MIG-7141 Category: Tag:
Read more

Sau în varianta cu set de 6 vopsele, inclusiv Rotbraun și Olivegrun

LATE WAR GERMAN COLORS

80 lei

PRODUCATOR: Ammo by Mig Jimenez
DISTRIBUITOR Romania: HGD

SKU: A.MIG-7101 Category: Tag:
Read more

ATENȚIE! Produsele din seturi se pot, evident, cumpăra și separat, la bucată.