PRIMER = GRUND– Conform DEX , grundul este un strat de vopsea de bază. În modelism grundul este primul strat de vopsea care se dă pe suprafața modelului. Abia peste acesta urmează aplicarea culorii de bază. Grundul este o vopsea cu proprietăți îmbunătățite din punct de vedere al calității suprafeței, aderenței, etc și se aplică dintr-o serie de motive pe care le voi arăta în continuare.

Cu grund , sau fără?” – una dintre dezbaterile deschise încă în lumea modelistică. O perioadă relativ lungă am refuzat să utilizez primerele , pentru simplul motiv că nu le vedeam rostul. În mare parte datorită explicațiilor pe cât de simpliste pe atât de false care circulau pe la noi pe vremea aceea – pe de o parte unii spuneau că grundul e obligatoriu pentru că altfel nu prinde vopseaua, mai ales cea acrilică, iar pe de alta alții spuneau că grundul nu este binevenit pentru că ”îneacă” detaliile, mai ales la scările mici.

    Ambele afirmații false desigur. A trecut multă vreme de când vopselele (inclusiv cele acrilice) prind cât se poate de bine și fără grund. (nu uitați de axioma nr.1). Au trecut vremurile când erau valabile teoriile alea în care înainte de vopsire macheta trebuie frecată bine cu apă și săpun. La o manipulare cu mâinile curate, vopseaua aerografiată corect prinde fără probleme. De asemenea producătorii degresează în general ramele de plastic înainte de ambalare. Posibil la kiturile din rășină să mai existe urme grase, însă nu la producătorii care se respectă. În ceea ce privește ”colmatarea” detaliilor, atâta timp cât grundurile sunt aplicate corect, fără a se permite acumulări de material, este exclus să pierdem din detalii, chiar la scări foarte mici .

Avantajele utilizării grundurilor:

 • pregătesc suprafața pentru vopsirile ulterioare. Grundurile bune sunt autonivelante, acționează ca un chit uniformizând micro-neregularitățile suprafețelor modelului. Suprafața rezultată trebuie să fie una netedă, uniformă și rezistentă
 • unele grunduri se pot șlefui (cum sunt primerele ONE SHOT). Uneori neregularitățile suprafețelor sunt greu de văzut cu ochiul liber. Însă o dată vopsite, în special cu vopsele lucioase sau metalizate, defectele de suprafață vor fi imediat vizibile. Grunduirea urmată de șlefuire este o tehnică esențială în aceste cazuri.
 • asigură un prim strat aderent și rezistent pentru vopsirile ulterioare și weathering
 • în special când există o combinație de materiale în cadrul aceluiași model (plastic, metal, rașină de ex), grundul este indicat pentru uniformizarea suprafețelor în vederea vopsirii.
 • grundurile sunt mai ieftine decât vopselele. utilizând grunduri, se reduce consumul de vopsea

Grundurile AMMO

AMMO produce două tipuri de grunduri acrilice (pe bază de apă):

 • tipul 1 – primere normale , într-o varietate de 8 culori (alb, negru, gri, Desert Sand, Dark Yellow, Rust, Track, Russian Green), recipient de 60ml cu picurător, prevăzut cu agitator (o bilă metalică inoxidabilă)
 • tipul 2 – primerele ONE SHOT – într-o varietate de 3 culori (alb, negru, gri) , diferă de primele prin aceea că au un grad de acoperire mai mare și se pot șlefui.

Utilizarea corectă a primerelor

   Primerele se pulverizează din aerograf, la o presiune a aerului ceva mai mare decât la vopsirea uzuală (1,5-2 atm), ținând aerograful la o distanță mai mare, de aproximativ 10-15cm de suprafața de vopsit. Producătorul recomandă duze mai largi pentru aerografe, de la 0,3mm în sus, însă eu am vopsit cu duză de 0,2 și nu am avut absolut nici o problemă.

    Este foarte important ca vopsirea să se facă în straturi succesive, foarte subțiri, transparente, cu uscare între ele. Grundul se usucă în câteva secunde, pe suprafețe mici unde nu apucă să se usuce între două treceri, prin simpla suflare de aer (fără vopsea), cu aerograful, stratul de grund se va usca imediat. Această uscare rapidă este la contact (nu se ia pe degete). Însă pentru ca stratul de grund să aibă rezistența mecanică și chimică maximă, este recomandată o uscare de 24 de ore. În special în situațiile în care va urma un weathering mai agresiv.

    Grundurile One Shot au o compoziție care permite acoperirea într-o singură trecere. Dacă totuși sunt necesare mai multe treceri, este recomandată uscarea timp de 5 minute între straturi. La fel se usucă la contact în câteva minute, însă pentru rezistență mai bună și pentru a putea fi șlefuite, este recomandată uscarea timp de 24 de ore.

Probleme ce pot să apară:

 • cea mai comună problemă este aceea a apariției efectului ”coajă de portocală” – apare atunci când grundul este aplicat într-un strat NU suficient de subțire, sau în straturi succesive fără uscare între ele. Asta se datorează modului total diferit de aplicare CORECTĂ a vopselei acrilice pe bază de apă, față de vopselele pe bază de alcool sau solvenți organici.
 • la o diluare prea mare sau folosirea unei presiuni mult prea mari, este posibil ca vopseaua să băltească și să nu adere uniform la suprafață
 • la o presiune prea scăzută, vopseaua se va usca mult mai ușor riscând înfundarea duzei aerografului sau împrăștierea de stropi
 • dacă nu se respectă o perioadă suficient de mare de maturare (~24h) și se aplică diverse substanțe (diluanți, solvenți organici, materiale pentru weathering) este posibil ca stratul de grund să fie atacat.

Dacă întâmpinați una dintre problemele de mai sus, în mod sigur nu ați utilizat corect produsul.

Suprafața obținută în urma grunduirii trebuie să fie una satinată, perfect nivelată, uniform acoperită și rezistentă atât mecanic cât și chimic. De asemenea va fi o bază excelentă pentru vopsirea și weathering-ul modelului dvs.

   Detaliile de pe galeții din imaginea de mai jos au grosimea probabil a firului de păr. În stanga – fără grund, în dreapta cu DOUĂ straturi de grund (nu e acelasi galet, dar asta nu este relevant in discutia de față). Se vede cu ochiul liber modul în care grundul scoate în evidență detaliile. Despre ORICE scară am vorbi, nu există detalii mai mici decât grosimea detaliului de pe galeții de mai jos. Prin urmare afirmația cum că grundul ar putea îneca / colmata / îngropa detaliile la scările mici, este TOTAL fără nici o susținere reală. (prime One Shot Ammo, duza de 0,15mm)

Ca și orice produs Ammo (și nu numai) aceste grunduri pot fi achiziționate prin intermediul distribuitorului pentru România – HGD

În videoclipul de mai jos puteți urmări un scurt tutorial de aplicare corectă a grundurilor AMMO.

Ovidiu
modelist.ro
Latest posts by Ovidiu (see all)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *